Aad Ledeboer

Aad Ledeboer - Foto Fleur SickingheAad Ledeboer is een schilder en vormgever die ruimten en beweging wil laten zien. Daarbij past hij verschillende technieken toe.

Hij werd in 1993 toegelaten tot de Kon. Academie in Den Haag maar stapte na enige tijd over naar de Vrije Academie in Den Haag, waar hij veel zelfstandiger kon werken en waar hij veel inspiratie opdeed. Ondermeer leerde hij hoe met metaal te werken. Ook kreeg hij les van Zuang Hong Yi in het werken met rijstpapier. Hij heeft een aantal solo-tentoonstellingen gehad en aan veel groepstentoonstellingen meegedaan. Hij heeft deelgenomen aan wedstrijden voor werken in de openbare ruimte (soms gewonnen). Er bevindt zich werk van hem bij particulieren in Nederland en in de V.S.

In 2007 maakte hij een groot ruimtelijk metaalwerk ‘Odysseus wraak”, acht op de wind bewegende aluminium zeilen, 4 meter hoog, voor het Appel theater in Den Haag. Op het Oerol festival 2008 heeft hij met een werk in rubber en metaal deelgenomen aan de groepstentoonstelling “Windnomaden”. Bij deze tentoonstelling werden 400 werken op een statief in het wad geplant dat bij vloed onder water kwam. Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de stad New York is deze tentoonstelling in zijn geheel geëxposeerd op Governors Island en werd geopend door Willem Alexander en Maxima. Aads werk werd later verkocht.  

In 2011 maakte hij o.m. een sloot overspannend metaalwerk voor Galerie Kolff in Zoeterwoude en in 2018 een liggend metaalwerk op de binnenplaats van het Kruithuis in Den Bosch Hij is werkend lid van de Haagse Kunstkring.

Berkel en Rodenrijs, augustus 2020

Olie, acryl of lakschilderijen op doek
Zijn kleurgebruik is intens en de contrasten groot. Hij monteert het werk soms op platen roestvrij staal.Werk op rijstpapier
Hier werkt hij met acryl, lak of chinese inkt. Verrassende effecten weet hij te bereiken door soms het rijstpapier aan de achterzijde te beschilderen, waardoor daar een diffuse weergave ontstaat. Rijstpapier monteert hij op doek om het de nodige stevigheid te verlenen.Monoprints
Sinds 2010 maakt hij monoprints van gedroogde lotusbladen op de etspers. 
De bladnerf wordt zichtbaar door de aangebrachte natuurlijke pigmenten. 
Hij gebruikt vaak handgeschept papier waarin vezels zichtbaar blijven.

 Objecten in metaal
Aad Ledeboer werkt voor zijn objecten met staal en aluminium. 

Voor het Appeltheater in Scheveningen maakte hij in 2008 bij het toneelstuk “Odysseus” een installatie van staaldraad en aluminium zeilen die draaien in de wind. (5 x 5 x 5 meter).

Voor het Oerol festival op Terschelling maakte hij in 2009 een object van hout, aluminium en rubber dat eveneens kan bewegen in de wind. Dit object, onderdeel van een grote presentatie van 400 kunstenaars, werd in 2009 ook opgesteld in New York op Governors Island ter gelegenheid van het 400 jarig bestaan van die stad. Opening werd verricht door pr. Willem Alexander en pr. Maxima.


400 jaar New York, Governors Island, 2009 

Andere werken in staal zijn lichtobjecten met optische verspringingen (één in eigen bezit, één in de Muziekschuur in Abcoude) en verder een 13-delig hangend klokkenspel. Kleiner werk zijn wandobjecten en mobiles.


fontein voor Onderbanken

 
oktober 2014 mobile 'beter tien vogels in de lucht...'


2008 tocht