Loes Ledeboer
pianiste en verhalenvertelster
Loes Ledeboer - Foto Fleur Sickinghepianodocente

Pianiste en verhalenverstelster
In haar literaire programma’s vertelt Loes Ledeboer verhalen die ze op de piano illustreert met bijpassende klassieke muziek.

Voor ‘De Golem’ van Harry Mulisch bewerkte ze het hoofdstuk met dit verhaal uit zijn boek ‘De Procedure’ tot een ca. een uur durende vertelling. Het verhaal speelt zich af in het 16e eeuwse Praag ten tijde van Keizer Rudolf II. Rabbie Löw wordt bij de keizer ontboden: “Wat is een Golem, Rabbie” vraagt de keizer. “Daar heb je ‘t al” denkt Löw die probeert zich van de domme te houden… 
De spanning in deze vertelling wordt nog versterkt door de muziek van een andere Prager, de 20e eeuwse componist Bohuslav Martinu. (Ook mogelijk in het Engels)

Verder op haar repertoire o.m.
De Behouden Tong van Elias Canetti met muziek van Béla Bartňk (ook i/h Engels)
De Gast van de Onderwijzeres van Isabel Allende met tango’s van Astor Piazzolla (Geluidsfragment)
Dada poëzie uit diverse Dada programma’s met muziek van Eric Satie
Sprookjes van Moeder de Gans met muziek van Maurice Ravel 
De Neus, vertelling naar Gogol 
De Bremer Stadsmuzikanten, vertelling
Sprookjes programma’s voor kinderen vertelling met plaatjes en muziek


sprookjes in de Muziekschuur, Abcoude

Loes Ledeboer is voorzitter van de Culturele Salon Nieuwe Uitleg waarvoor zij de programma’s samenstelt. Een overzicht van de vele artistieke ontmoetingen in de Salon wordt zichtbaar door op de homepage van deze site in de kolom uiterst links of rechts een onderwerp of jaartal aan te klikken.


opening 25 jaar wearable art 
Lichel van den Ende


Pianodocente
Bij de pianolessen van Loes Ledeboer staat plezier in muziek maken voorop.
In de leskamer staan twee vleugels om te kunnen samenspelen en om de leerling te stimuleren in het maken van een mooie klank. Zo wordt een les al gauw samen spelen. Belangrijke aandachtspunten zijn:
goed zitten met ontspannen arm en schouders - spelen vanuit een soepele hand - inzicht krijgen in de opbouw en de verhaallijn van een werk. En, leren luisteren naar wat je doet en vooral, hoe pas je aan waar je niet tevreden over bent.
Ze coacht ook quatre mains spelers en ensembles van piano met strijkers/of blazers.


Loes Ledeboer is lid van EPTA, European Piano Teachers Association, afd. Nederland, waarvan zij jarenlang secretaris was.
Contact: ledeboer.nieuwe.uitleg@hetnet.nl
huis/les-adres: Rippingstraat 1, 2651 EZ Berkel. Tel. 010-5113176